Residential Architect March/April 2010 : Page 18

k + b st ud io natural inst incts ki tchen: w Clerestory windows, above and opposite, facilitate passive cooling, and the home’s rooftop holds both solar hot water and photovoltaic panels. 18 William S. Duff Jr. , AIA, and his clients approached eco- friendliness in a holistic way at the Wheeler Residence in Menlo Park, Calif. They wanted the entire house, including the kitchen, to refl ect a subtle yet strong environmental com- mitment—one that happily co-existed with the architecture. “The key notion of the project is that sustainability is fully integrated into the design of the home,” Duff says. To that end, he created an L-shaped, freestanding wall that carves out room for the kitchen at the center of the house. Because it sits within a large, open space, the wall also serves to defi ne a formal living room and a main circulation spine. It stops about 2 feet below the ceiling, allowing natural breezes to waft over the kitchen and up through a cooling tower in the adjacent family room. And the wall’s lowered height lets ample daylight into the space, lessen- ing the need for electric light- ing. Another key element of Duff’s sustainable approach—a radiant heat system powered by a rooftop solar array—is embedded in fl oors of stained fl yash concrete. The kitchen cabinetry and millwork consist of a mahogany veneer on a 98 percent recycled core, and all appliances are Energy Star–rated. Like most modern families, the clients desired a casual dining area in the kitchen. So Duff’s team cleverly attached an engineered stone table at a 90 degree angle to the taller island, made of the same material. The effect suggests an an- gular waterfall, and the table neatly divides the kitchen from the family room. “The idea is that you get the same cascad- ing volumes in the kitchen as elsewhere in the house,” Duff explains. — meghan drueding project continued on page 20 project: Wheeler Residence, Menlo Park, Calif. architect: William Duff Architects , San Francisco general contractor: Bay West Enter- prises , Redwood City, Calif. landscape designer: T. Delaney/Seam Studio, San Francisco resources: accordion doors: NanaWall Systems; convection steam oven, vent hood: Miele; countertops: CaesarStone USA; dishwasher: Bosch Home Applianc- es; kitchen fi ttings and fi xtures: Dornbracht Americas, Julien, Kohler Co.; lighting fi xtures: DaSal Industries, LEDS–C4 (GROK); paints/stains/wall fi nishes: Dunn- Edwards Corp., L.M. Scofi eld Co.; range, wall ovens, warming drawer: Thermador; refrigerator, wine chiller: Viking Range Corp.; tile (glass): Ann Sacks Tile & Stone. w w w. r e s i d e n t i a l a r c h i t e c t . c o m r e s i d e n t i a l a r c h i t e c t / m a r c h . april 2010

K+B Studio

kitchen:

Natural Instincts

William S. Duff Jr. , AIA, and his clients approached ecofriendliness in a holistic way at the Wheeler Residence in Menlo Park, Calif. They wanted the entire house, including the kitchen, to refl ect a subtle yet strong environmental commitment— one that happily co-existed with the architecture.

“The key notion of the project is that sustainability is fully integrated into the design of the home,” Duff says.

To that end, he created an L-shaped, freestanding wall that carves out room for the kitchen at the center of the house.

Because it sits within a large, open space, the wall also serves to defi ne a formal living room and a main circulation spine.

It stops about 2 feet below the ceiling, allowing natural breezes to waft over the kitchen and up through a cooling tower in the adjacent family room. And the wall’s lowered height lets ample daylight into the space, lessening the need for electric lighting.

Another key element of Duff’s sustainable approach—a radiant heat system powered by a rooftop solar array—is embedded in fl oors of stained fl yash concrete. The kitchen cabinetry and millwork consist of a mahogany veneer on a 98 percent recycled core, and all appliances are Energy Star–rated.

Like most modern families, the clients desired a casual dining area in the kitchen. So Duff’s team cleverly attached an engineered stone table at a 90 degree angle to the taller island, made of the same material. The effect suggests an angular waterfall, and the table neatly divides the kitchen from the family room. “The idea is that you get the same cascading volumes in the kitchen as elsewhere in the house,” Duff explains.

Resources: accordion doors: NanaWall Systems; bathroom fi ttings: waterdecor; bathroom fi xtures: Americh Corp. (Zuma Collection), Dornbracht Americas, TOTO USA; countertops: CaesarStone USA; fl ooring (slate): American Slate Co.; shades: Lutron Electronics Co.; tile (glass): Original Style; towel warmer: Myson.

Like the kitchen in this Menlo Park, Calif., house, the master bath boasts a strong connection to the outdoors. Architect William

S. Duff Jr. , AIA, placed it next to a private master suite garden that uses a wooden fence and lush landscaping to block the neighbors’ view. Glass accordion doors fold back to link the bathtub and vanity area to the garden any time the clients wish. When they crave additional privacy, they can close the doors and pull down built-in shades. The room draws plenty of cross-ventilation via the large garden opening and an oppositeside doorway leading from the master suite hallway to the home’s backyard.

Duff chose materials that convey a sense of harmony and order. Soothing green glass tiles clad the freestanding tub, the vanity backsplash, and the shower walls, continuing all the way up to the ceiling and even extending to the strip of wall above the accordion doors. Slate tile fl ooring echoes the gray engineered quartz vanity top, which matches the kitchen counters.

The slate segues into a series of teak slats that start just outside the shower enclosure and envelop the tub. They’re spaced slightly apart and sit atop a hidden dropout and drain for collecting excess water, “so you can step out of the bath or shower and drip,” Duff explains. He and his team kept the slats going right up the wall on the far side of the tub. The combination of earthy teak and glossy tile achieves a perfect blend of warm and cool tones, making the bath an ideal place to relax and unwind.

Read the full article at http://mydigimag.rrd.com/article/K%2BB+Studio+/374718/36279/article.html.

Previous Page  Next Page


Publication List
Using a screen reader? Click Here